Leo Trotskij

Resolution från den franska kommissionen

(Vid Tredje internationalens fjärde kongress, 2 december 1922)


Originalets titel: Resolution on the French Commission
Översättning: Ursprungligen utgivet på Frams förlag 1923 som en del av dokumenten från Tredje internationalens fjärde kongress. Här delvis bearbetad och nyöversatt från engelska av Göran Källqvist.
HTML: Martin Fahlgren



A) Centralkommittén. Med hänsyn till den akuta kris som orsakats av Pariskongressen ska centralkommittén denna gång undantagsvis tillsättas på proportionell grundval, i enlighet med omröstningen på kongressen vid valen till de centrala organen.

De olika fraktionernas proportionella styrkeförhållanden blir följande:

Politiska byrån ska bildas på samma grundval: Centern 3, Vänstern 3, och Renoult-tendensen 1.

För att undvika alla personliga tvister som ytterligare skulle kunna tillspetsa läget kommer centralkommitténs medlemmar, liksom medlemmarna i politiska byrån och andra viktiga centralorgan att nomineras av de olika fraktioner, som finns i Moskva under den fjärde världskongressen. Den på så sätt utarbetade listan på kandidater ska överlämnas till kongressen av den franska delegationen, som förpliktar sig att försvara densamma inför partiet. Fjärde kongressen accepterar denna deklaration i övertygelsen att denna lista är den enda som kan lösa partikrisen.

Den på detta sätt uppgjorda listan över den nya centralkommitténs medlemmar ser ut som följer:

Centern

Medlemmar:

Kandidater:

Vänstern

Medlemmar:

Kandidater:

Renoults fraktion

Medlemmar:

Kandidater:

Denna lista ska senast under sista hälften av januari godkännas av en nationell konferens med kongressbefogenheter.
Tills dess fungerar den av Pariskongressen utnämnda provisoriska centralkommittén.

B) Pressen. Kongressen bekräftar den redan beslutade formen för pressens ledning: 1) tidningarnas ledning underordnas den politiska byrån; 2) det ska varje dag publiceras en osignerad ledarartikel som klargör partiets åsikter; 3) partiets journalister är förbjudna att arbeta åt den borgerliga pressen.

Båda dessa kamrater har samma rättigheter, med andra ord måste varje konflikt mellan dem underställas och lösas av den politiska byrån.

Redaktionssekretariatet skall bestå av en medlem från centern och en från vänstern.

Redaktionen för Bulletin Communiste ska tilldelas en medlem från vänstern.

De kamrater, som under krisen avgick från sina redaktionsbefattningar ska återuppta dessa.

Under förberedelserna inför den nationella konferensen ska ”Partisidan” återinföras, där varje riktning har rätt att uttrycka sina uppfattningar.

C) Partisekretariatet. Det ska tillsättas på jämlik basis: en kamrat från centern och en från vänstern. Alla konflikter ska lösas av politiska byrån.

D) Delegerade till internationella exekutivkommittén. För att få till stånd fullständigt normala och vänskapliga förbindelser mellan exekutivkommittén och det franska partiet, anser kongressen det absolut nödvändigt, att de två viktigaste riktningarna i partiet är representerade i Moskva genom de dugligaste och mest auktoritativa medlemmar i sina respektive fraktioner, nämligen kamraterna Frossard och Souvarine, som ska utses för minst tre månader framåt, det vill säga tills dess det franska partiet har övervunnit den kris som det nu genomgår.

Det faktum att de franska partiet kommer att representeras i Moskva genom Frossard och Souvarine kommer fullständigt att garantera att alla förslag till den internationella exekutivkommittén som antagits i enighet med dessa två kamrater, kommer att få stöd från hela partiet.

E) Partifunktionärerna. Beträffande lönerna till partifunktionärer, journalister etc, kommer partiet att tillsätta en kommission bestående av kamrater som åtnjuter partiets fulla moraliska förtroende för att lösa denna fråga efter följande linjer: 1) Det ska inte finnas några möjligheter att få orimliga löner som orsakar berättigad ilska i partiets arbetarled. 2) De kamrater, vars arbete är absolut nödvändigt för partiet måste placeras i en sådan ställning att de kan ägna alla sina krafter åt partiarbete.

F) Kommittéer:

(1) L’Humanités förvaltningsråd ska bestå av 6 medlemmar från centern, 5 från vänstern och 2 från Renoult-tendensen. Den franska kommissionen finner det godtagbart, att som en undantagsåtgärd även de allra viktigaste kommittéerna nu också ska väljas med proportionell representation.

(2) Fackliga sekretariatet: En sekreterare från centern och en från vänstern. Alla motsättningar hänvisas till politiska byrån.

G) Stridsfrågor. De stridsfrågor som kan uppstå i samband med de i Moskva fattade organisatoriska besluten och vid tillämpningen av dem, ska lösas av en speciell kommission, bestående av en representant för centern och en från vänstern och med en representant från internationella exekutivkommittén som ordförande.

H) Uppdrag som före detta frimurare ej kan inneha. Hit hör de poster, vars innehavare har rätt att mer eller mindre självständigt och på eget ansvar i tal eller skrift inför arbetarmassorna klargöra partiets idéer.

Om vid tillsättandet av dessa poster meningsskiljaktigheter skulle uppstå mellan de två fraktionerna måste frågan hänskjutas till den ovan angivna kommissionen.

Om tekniska svårigheter skulle uppstå då det gäller att återinsätta de avgångna redaktörerna ska även dessa lösas av denna kommission.

Alla beslut, med undantag av det om partiets centralkommitté, måste omedelbart tillämpas.

I tillägg till dessa beslut har Renoult-tendensen önskat att under en period på tre månader få en suppleant i internationella exekutivkommittén jämsides med kamraterna Frossard och Souvarine. Den franska kommissionen har enhälligt beviljat denna begäran från Renoult-tendensen.