Leo Trotskij

Dagorder nummer 83 till Röda armén och flottan

9 mars 1919


Originalets titel: Order of the Day Number 83 to the Red Army and Navy. Först publicerad i Izvestija nr. 54, 11 mars 1919.
Översättning: ???
HTML: Martin Fahlgren


Hälsningar från Kommunistiska internationalen

I Moskva i början av mars samlades företrädare för de revolutionära arbetarna i olika länder i Europa och Amerika i syfte att upprätta ett nära revolutionärt samarbete mellan världens arbetare i kampen mot deras förtryckare. Denna konferens grundade Kommunistiska internationalen, dvs den grundade arbetarnas, soldaternas och de arbetande böndernas internationella allians för att upprätta en sovjetisk världsrepublik som för alltid kommer att sätta stopp för fiendskap och krig mellan folken. Vid ett av sina sammanträden antog Kommunistiska internationalen följande resolution med hälsningar till de ryska arbetarnas och böndernas Röda armé:

Kommunistiska internationalens kongress skickar Sovjetrysslands Röda armé sina hjärtligaste hälsningar och uttrycker sina högsta förhoppningar om en fullständig seger i kampen mot världsimperialismen.

Denna broderliga hälsning från världsproletariatet måste göras känd för alla stridande i Röda armén och flottan. Jag beordrar härmed kommissarierna att göra det allmänt känt för alla grupper, avdelningar, skvadroner, batterier och alla fartyg. Varje soldat i Röda armén, varje sjöman i Röda flottans kommer att med välförtjänt stolthet höra detta hälsningsbudskap från det högsta och mest auktoritativa organet för världens arbetarklass. Röda armén och Röda flottan kommer inte att svika Kommunistiska internationalens förväntningar och förhoppningar.

Under hela världens arbetarklass’ fana – Framåt!

Utfärdad 9 mars 1919. Moskva.

L. Trotskij,
Ordförande i Republikens militärrevolutionära råd
Kommissarie för militära ärenden